Frankovka 2021

Limitiovaná edice vín zrajících minimáně 12 měsíců v dubových sudech. Tento proces obohatil víno o harmonickou plnost. Chuť je intenzivní, plná kyselin a tříslovin s jemným nádechem skořice. Ve vůni dominují višně, třešně, paprika a minerální tóny. Víno má vynikající potenciál pro další zrání.

Můžeme doručit do:
25.11.2024
Skladem (>12 ks)
Kód: 489
225 Kč / ks 185,95 Kč bez DPH 300 Kč / 1 l
Kategorie: Nejlepší, kvalitní, suchá červená vína
Odrůda: Frankovka
Jakostní kategorie: moravské zemské
Barva: červená
Obsah cukru: suché
Ročník: 2021
Vinařská oblast: Morava/Velkopavlovická
Obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Dlouhá hora
Alkohol: 13 %
Zb. cukr: 0,1 g/l
Kyseliny: 5,9 g/l
Objem: 0,75 l
Číslo šarže: 74/21
Frankovka | červené víno | suché | jakostní | 2019 | 0,75 l Vinařství Zapletal
Novinka Zrálo v sudu
  • Barva: Barva sytá, intenzivně rubínová.
  • Vůně: Višně, třešně, paprika, pepř, minerální podtóny. 
  • Chuť: Plná chuť bohatá na kyseliny a třísloviny se skořicovou příchutí..
  • Párování jídlo: Tmavé maso, pečená kachna, skopové, zvěřina.
  • Párování sýry: K tomuto vínu doporučujeme měkké sýry s ušlechtilou bílou plísní. Více informací jak párovat víno a sýry zde: Jak párovat víno a sýry?
  • Fermentace: Fermentace probíhala v nerezovém vinifikátoru.
  • Dekantace: Pro lepší vychutnání vína doporučujeme víno po otevření dekantovat cca 60 minut. Víno se daleko lépe otevře.
  • Doporučená teplota pro konzumaci: 16-18°C - ve sklenicích s objemem 400-600ml - vice informací zde: Jak podávat víno?
  • Archivace: 2-8 let - více informací o skladování vín zde: Jak skladovat víno?
  • Uzávěr: Korek

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Historie

Rodinná firma Vinařství Zapletal vznikla v roce 1994, ale její činnost navazuje na rodinnou tradici a datuje se až k počátkům 19. století.

Vinařství založil a vede Václav Zapletal, který navázal na zkušenost rodinných předků s výrobou vína, a poctivou a tvrdou prací vybudoval moderní vinařství. Po jeho bok se v roce 2005 po studiu na Střední vinařské škole ve Valticích a na MZLU v Brně postavil syn Jan. Vína z našeho vinařství jsou vyráběna z vlastní produkce hroznů moderními výrobními postupy s ohledem na tradiční výrobní postupy vína (např. kvašení rmutu v kádích, ležením vína v dřevěných sudech). 

 

Rodina

 Rodina_komprim

Zleva na fotce je Václav Zapletal (majitel), Ludmila Zapletalová (majitelka), uprostřed zeť Petr Vítkovič, dcera Lenka Vítkovičová (rozená Zapletalová) a syn Jan Zapletal. Holky na fotce jsou vnučky Elen (starší) a Meda Vítkovičovi. 

 

Ocenění

Několik posledních let ze účastníme řady mezinárodních soutěží, kde se našim vínům daří. Mezi naše úspěchy patří například ocenění ze zámořských soutěží. Aktuální medailová vína najdete v sekci oceněná vína. 

diplomy_komprim

Nabídka

V naší široké nabídce najdete vína lahvová (bíláčervená a růžová)frizzante, speciální edice červených vín zrajících v dubových sudech nebo svěží letní vína. Dále můžete vybírat z nabídky oceněných vínmladých vín, také u nás najdete vína v akci nebo dárkové balení vín.

 

Lokalita

Všechny vinice se rozkládají v katastru města Velké Bílovice, které patří do Velkopavlovické podoblasti. Tato část České republiky je charakterizována nejteplejším klimatem a její půda, tvořená černozemí, sprašemi, vápenitými jíly, pískovci a slepenci, je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů, zejména modrých odrůd révy vinné. V současnosti obhospodařujeme 20 hektarů plodných vinic, z této rozlohy je asi 50% nově vysazováno od roku 2003. 

 

Pěstované odrůdy

Bílé odrůdy (bílé víno + klaret) : Veltlínské zelené, Müller Thurgau (rivaner)Ryzlink vlašskýRulandské bílé (pinot blanc)Rulandské šedé (pinot gris)ChardonnayIrsai OliverRyzlink rýnskýSauvignonTramín červenýHibernalPálavaKernerDěvínSolaris a Neuburské.

Modré odrůdy (červené víno + rosé): Modrý PortugalDornfelderFrankovkaCabernet MoraviaCabernet SauvignonRulandské modré (pinot noir)ZweigeltrebeBlauburger a Neronet.