Víno a sýr jsou nerozlučná dvojka. Ale pouze se správným párováním posunete vzájemný prožitek o úroveň výš.
Proto máme pro Vás několik tipů, jak si vychutnat vynikající sýry a kvalitní víno s rodinou a přáteli.
Vyzkoušejte a uvidíte :-)
Tvrdé sýry - Čedar, Parmazán, Ementál, Primátor
Výborně chutná kombinace sýr ementál a suchý Ryzlink rýnský.
Polotvrdé sýry - Gouda, Eidam, Jadel, Madeland, Mozzarella
Měkké sýry s ušlechtilou bílou plísní - Hermelín, Camembert, Plesnivec, Brie
Červená lehká, ovocná a mladší vína odrůd: Frankovka, André, Merlot, Zweigeltrebe, Rulandské modré (pinot noir) nebo Cabernet Sauvignon.
Měkké sýry s ušlechtilou modrou plísní - Niva, Gorgonzola, Roquefort
Bílá sladká, polosladká vína vína odrůdy Pálava a Tramín červený, ledová a slámová vína.
Plná červená vína odrůdy Rulandské modré (pinot noir) nebo Cabernet Sauvignon.
Měkké sýry s mytou kůrou - Romadůr, Blaťák
Nebo středně plná červená vína odrůdy: Frankovka, Blauburger, Rulandské modré nebo Cabernet Sauvignon.
Kozí a ovčí sýry - Brynza, Oštěpok, Parenica
Bílá suchá, lehká a aromatická vína typu: Muller Thurgau (rivaner), Sauvignon, Hibernal, Tramín červený, Irsai Oliver.
Nebo lehká, ovocná červená vína odrůd: Cabernet Sauvignon a Modrý Portugal.
Tepelně upravené sýry - Fondue, Raclette, roztečené sýry
Suchá ovocná bílá vína odrůd: Ryzlink vlašský, Chardonnay, Veltlínské zelené nebo vína typu Frizzante.
Čerstvé mléčné a kozí sýry - pomazánky, krémový sýr, gervais
Bílá a rosé vína s vyšším zbytkovým cukrem odrůd: Ryzlink Vlašský, Muller Thurgau (rivaner), Chardonnay.
Tavené sýry - různé varianty s houbami, šunkou, kořením nebo ořechy
Lehká bílá a růžová vína odrůd: Ryzlink vlašský, Chardonnay nebo Zweigeltrebe.