Bílé víno polosuché, polosladké - Tramín červený
Tramín červený je rozšířený prakticky po celé Evropě. Nepatří ovšem mezi dominantní odrůdy. Většina vín z Tramínu bývá s vyšším zbytkovým cukrem, který podporuje typické aroma a chuť. Vína jsou velmi plná s vyšší viskozitou, mají nižší obsah kyselin. Aromatické tóny připomínají čajovou růži, skořici a citrusy.
#ShowMore#
Charakteristika:
- Barva: Zlatavě žluta s výraznými odlesky
- Vůně: Specifický kořeněný buket připomínající čajové růže a zázvor.
- Chuť: Plnější chuť s dominantní aromatičností a jemná, příjemná hořčina. Ne příliš výrazná kyselina.
- Gastronomie: Orientální kuchyně, vína s vyšším obsahem zbytkového cukru (polosladká, sladká) jsou vhodná k husím játrům, paštičkám, desertům či sýrům s modrou plísní. Paštika z husích jater.
Historie:
Jedná se o jednu z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd, jako Ryzlink rýnský nebo Sauvignon. Tramín má geneticky velmi blízko k volně rostoucí lesní révě, z nichž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou odrůdou pěstovanou Římany. Historie původu je nejasná. Název odrůdy je odvozen od italské vesnice Tramini, odkud se předpokládalo, že odrůda pochází. První zmínka o vínech z města Tramini pochází z roku 1242 z Bolzana, ale vína nikdy nebyla vyráběna z odrůdy Tramín červený. Podle posledních průzkumů by odrůda mohla pocházet z oblasti mezi severovýchodní Francií a jihovýchodním Německem. Ve Francii je Tramín zmiňován již ve 14. století pod synonymem Savagnin. Zapsána do SOK v roce 1941.
Zajímavosti:
Osázeno 3% plochy vinic ČR, plodnost je pravidelná. Nejčastěji u nás najdete Tramín červený - pozdní sběr. Tramín červený je bílé víno. Název "červený" má kvůli načervenalému zabarvení hroznů. Synonymum: Tramín nebo Tramín kořenný.
Jak vypadá hrozen a list odrůdy Tramín červený?
Nejprodávanější
Barva vína je zlatavě žlutá. Vůně je velice příjemná s medově hrozinkovými tóny, které se jemně...
Zrálo 7 měsíců na jemném kvasničním kalu. K výrobě tohoto vína byla použita tzv "batonáž", to...