Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína
V České republice se pěstuje celá řada bílých odrůd révy vinné (29 zapsaných ve Státní odrůdové knize), ale pro jednoduchost je lze (druhy bílého vína) rozdělit do tří pomyslných skupin.
#ShowMore#
Bílé kvalitní víno v první skupině má přirozeně vyšší obsah kyselin a jejími typickými představiteli jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon. Tato vína jsou primárně ovocitá, šťavnatá, zabíhají až do citrusových tónů a bývají příjemně pikantní.
Druhou pomyslnou skupinou tvoří vína s nižším obsahem kyselin. Sem patří mnoho odrůd, ale mezi nejznámější patří rodina burgundských, tedy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Patří sem ale také naše nejtypičtější odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau (Rivaner), Sylvánské zelené nebo Neuburské. Tato skupina je oblíbená pro svou příjemnou svěžest a ovocnost.
Třetí skupina zahrnuje odrůdy aromatické. Vína jsou to bohatá, kořenitá, s opulentním aroma i chutí. Nejznámější aromatické odrůdy jsou Tramín červený, Muškát moravský, Irsai Oliver nebo Pálava-víno. Těmto vínům sluší zbytkový cukr, a proto je častěji vídáme jako polosuchá, polosladká či sladká.
Nejprodávanější

polosuché, výběr z hroznů

polosuché, moravské zemské víno

suché, pozdní sběr

polosuché, moravské zemské víno

suché, pozdní sběr

polosuché, moravské zemské víno

polosladké, pozdní sběr

polosuché, moravské zemské víno