Cuvée (cuvee, cuvéé) víno
Co je to cuvée (kupáž)?
Termín cuvée (čteme „kyvé“) pochází z francouzštiny, je odvozen z výrazu cuve neboli nádoba či také káď. Cuvée - někdy také cuvee (cuvéé) víno nebo-li kupáž je označení vína, které se připravuje smícháním několika odrůd hroznů, rmutů nebo moštů dohromady.
To znamená, že vinař si tak může s vínem více pohrát, potlačit nedostatky některé odrůdy a vyzdvihnout přednosti jiné tak, aby celkový dojem z vína byl lepší než dojem u jednotlivých vín před scelováním. Často se tak vyrovnává obsah cukrů a kyselin nebo alkoholu.
V současné době se takto vyrábí dokonce plná polovina světové vinařské produkce. Výraz cuvée se navíc etabloval i v jiných odvětvích než vinařství. Dnes se tak stejným termínem může označovat i takto vyráběné pivo a jako cuvée se dokonce i vyrábí čokoláda.
Nejprodávanější

polosuché, moravské zemské víno

polosuché, moravské zemské víno

polosuché, moravské zemské víno

suché, moravské zemské víno

polosuché, moravské zemské víno