Zemské, jakostní víno s přívlastkem, pozdní sběr, výběr z hroznů
Tiché víno - Rozdělení dle kategorie:
Co je to stolní víno?
Stolní víno je starší, ale přesto používané, označení pro víno nejnižší kategorie. Může být vyrobeno z hroznů, z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných, z kterékoliv země EU. Není přípustné, aby bylo víno označeno názvem odrůdy, oblastí, vinařskou obcí, viniční tratí ani jiným zeměpisným názvem.
#ShowMore#
Zemské víno
Zemské víno musí splňovat několik kritérií. Musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Minimální cukernatost je 14 °NM. Zemské víno může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou. Tato kategorie je zavedena zákonem od roku 2004.
Jakostní víno
Jakostní víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Hrozny musí pocházet z vinice pro jakostní víno a z jedné vinařské oblasti. V oblasti kde se hrozny sklidí, musí být víno vyrobeno. Minimální cukernatost hroznů musí být minimálně 15 °NM
Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny, z kterých se vyrábí jakostní víno, musí splňovat všechny požadavky. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Odrůda, cukernatost, původ a hmotnost musí být ověřena SZPI. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem ani jinak. Jakostní víno s přívlastkem může být vyrobeno z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Jestliže je podíl jednotlivých odrůd min. 15 %, uvádí se na etiketě v sestupném pořadí.
Nejprodávanější
suché, pozdní sběr
polosladké, výběr z hroznů
polosuché, pozdní sběr
polosuché, moravské zemské víno
suché, pozdní sběr
suché, moravské zemské víno
suché, moravské zemské víno
suché, pozdní sběr
suché, pozdní sběr
suché, moravské zemské víno
suché, moravské zemské víno