Zemské, jakostní víno s přívlastkem, pozdní sběr, výběr z hroznů
Tiché víno - Rozdělení dle kategorie:
Co je to stolní víno?
Stolní víno je starší, ale přesto používané, označení pro víno nejnižší kategorie. Může být vyrobeno z hroznů, z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných, z kterékoliv země EU. Není přípustné, aby bylo víno označeno názvem odrůdy, oblastí, vinařskou obcí, viniční tratí ani jiným zeměpisným názvem.
#ShowMore#
Zemské víno
Zemské víno musí splňovat několik kritérií. Musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Minimální cukernatost je 14 °NM. Zemské víno může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou. Tato kategorie je zavedena zákonem od roku 2004.
Jakostní víno
Jakostní víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Hrozny musí pocházet z vinice pro jakostní víno a z jedné vinařské oblasti. V oblasti kde se hrozny sklidí, musí být víno vyrobeno. Minimální cukernatost hroznů musí být minimálně 15 °NM
Jakostní víno s přívlastkem
Hrozny, z kterých se vyrábí jakostní víno, musí splňovat všechny požadavky. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Odrůda, cukernatost, původ a hmotnost musí být ověřena SZPI. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem ani jinak. Jakostní víno s přívlastkem může být vyrobeno z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Jestliže je podíl jednotlivých odrůd min. 15 %, uvádí se na etiketě v sestupném pořadí.
Nejprodávanější

polosladké, výběr z hroznů

suché, moravské zemské víno

suché, výběr z hroznů

polosuché, moravské zemské víno

suché, pozdní sběr

suché, moravské zemské víno

polosuché, pozdní sběr