Jak skladovat víno?

I vína, která nejsou archivní, musíte umět dobře skladovat. Skladování vína má samozřejmě vliv na chuť a celkový požitek při degustování vína. Jinak řečeno, nesprávným skladováním můžeme ledacos pokazit, a to my rozhodně nechceme!  

Níže popisujeme pravidla a doporučení pro správné uskladnění vína po dobu v řádu dnů až měsíců, přičemž naším cílem je především vychutnat si víno, kterému neublížilo špatné uskladnění.

Pojďme si je tedy ve zkratce představit.

Archiv

Správná teplota vína

Teplo je pro víno nepřítel číslo jedna. Ideální teplota skladování je cca 11-12°C. Teplotní rozsah je často uváděn mezi 7 a 16 °C, ale skutečně jde o velmi orientační údaj. Důležitá je stabilní teplota i v případě o něco vyšší nebo nižší teploty. Pokud bude teplota příliš nízká tak se ve víně může vysrážet vinný kámen a barviva u červených vín. Teploty nad 20 °C mají obvykle na svědomí stárnutí vína rychlejší, než je žádoucí. A pokud je víno vystaveno ještě vyšším teplotám, často se "uvaří", což vede k vyčpělému buketu a ploché chuti.  

Vlhkost vzduchu

Jak je známo, příliš vlhkosti způsobuje vznik plísní, následkem suchého vzduchu se zase víno odpařuje. Zlatou střední cestou je tak udržování vlhkosti v rozmezí 65 až 80 %. Teorie spočívá v tom, že suchý vzduch vysuší korkové uzávěry, což by umožnilo vniknutí vzduchu do láhve a zkažení vína. Naopak, extrémně vlhké podmínky mohou podporovat tvorbu plísní.  

Světlo

Víno má rádo tmu. Světlo, zejména sluneční světlo, může představovat potenciální problém pro dlouhodobé skladování. UV záření ve slunečních paprscích totiž dovede víno znehodnotit a způsobit jeho předčasné zestárnutí. Ano, právě proto se na víno často používají lahve z barevného skla. Chrání víno podobně jako sluneční brýle vaše oči. 

Poloha vína

Víno musí být skladováno ve vodorovné poloze, čímž zamezíte přísunu vzduchu a zabráníte jeho oxidaci, tedy znehodnocení vína. Při skladování vína totiž musí být korek stále ponořen, čehož byste v případě polohy nastojato docílili jedině v případě, že byste láhev obrátili vzhůru nohama. Přesto doporučujeme láhev při skladování pokládat.  Korek je tak ponořen, a je tak zabráněno jeho vysychání. Stále vlhký korek zajistí, že bude maximálně zabráněno přístupu kyslíku, který by byl příčinou oxidace vína, a tedy jeho znehodnocení.   

Manipulace s vínem

S vínem nakládejte citlivě a šetrně a pokud možno jej ušetřete větším otřesům, jež se mohou rovněž negativně projevit na jeho kvalitě.