Podávání vína

Chuť vína je závislá na teplotě podávaného vína i na způsobu, jakým je podáváme. Správná příprava zajistí, aby si Vaši hosté i Vy mohli plně vychutnat veškeré vlastnosti podávaného vína.

Kostyr

Teplota podávaného vína

Pamatujme, že při nalévání podávaného vína do skleniček stoupne jeho teplota vlivem okolní teploty o 2 °C, proto bychom měli víno před samotným podáváním vychladit o dva stupně více. Bílá vína obecně podáváme při teplotě nižší než vína červená. Teplotu vína můžeme snížit v chladničce, nikdy však nepodáváme víno s ledem. Kostkami ledu víno utrpí šok, ztratí tím aroma, výraznost a zbledne. Červená vína a mladá vína by se měla odzátkovat několik hodin před podáváním. Při kontaktu se vzduchem se zvýrazní jejich zralost a jemnost.

Teplota_podavaniVjem

 

Výběr vhodného skla

Kvalitní sklenice je základ. Sklenka dokáže víno ovlivnit v mnoha aspektech a je velmi důležitou součástí celkového dojmu z vína. Tvar a objem sklenice ovlivňuje lidské smysly, zvýrazňuje chuť i vůni vína. Víno podáváme v tenkostěnných, čirých, bezbarvých a nebroušených sklenicích se stopkou tulipánovitého tvaru.

Máme sklenice na bílé víno a také sklenice na červené víno. Pro exkluzivní červená vína může mít sklenice objem i 600ml. Bílá a růžová vína vyniknou ve sklenicích s objemem 200–400ml, kvalitní červená ve 400–600ml a šumivá, frizzanté vína si nejlépe vychutnáte ze sklenice o objemu 150–250ml.

Tvar sklenic je bezpochyby klíčem k dokonalému aromatickému a chuťovému vjemu.

sklenice

 

Důležitá je samozřejmě také péče o sklenice. Velmi často se ve sklenkách může objevit cizorodé aroma vlhké, zatuchlé utěrky, kterou jsme sklenku vyleštili, a proto je nutné použít vždy čisté a suché utěrky, které nebudou pouštět chloupky, aby nebyl ovlivněn ani vzhled vína. 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení