Veltlínské zelené 2024
Víno s barvou zelenkavě zlatavou okouzlí na první pohled svou jemnou, avšak živou barvou. Jeho vůně je vyvážená a láká k ochutnání svou medově lipovou esencí, kterou doplňují jemné kouřové podtóny. Na jazyku se pak rozvine jeho kořenitější chuť, kde se harmonicky mísí nádechy zeleného pepře, zelených jablek a medu, což vše završuje jemná hořkost mandlí. Toto víno je nejen dobře pitelné, ale zároveň nabízí komplexní zážitek pro všechny smysly.
| Kategorie: | Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína | 
|---|---|
| Odrůda: | Veltlínské zelené | 
| Jakostní kategorie: | pozdní sběr | 
| Barva: | bílá | 
| Obsah cukru: | suché | 
| Ročník: | 2024 | 
| Vinařská oblast: | Morava/Velkopavlovická | 
| Obec: | Velké Bílovice | 
| Viniční trať: | Přední hora | 
| Alkohol: | 14 % | 
| Zb. cukr: | 7,1 g/l | 
| Kyseliny: | 5,2 g/l | 
| Objem: | 0,75 l | 
| Číslo šarže: | 37/24 | 
| Energetická hodnota: | 347 kJ / 83 kcal ve 100 ml. | 
| Hodnota sacharidů: | 1,5 g ve 100 ml. | 
| Hodnota cukrů: | 0,7 g ve 100 ml. | 
- Barva: Zelenkavě zlatavá
- Vůně: Medově lipová vůně s kouřovými podtóny.
- Chuť: Kořenitější chuť s nádechem zeleného pepře, zelených jablek, medu, hořkých mandlí.
- Párování jídlo: Víno je vhodné k denní konzumaci nebo k lehkým letním salátům.
- Párování sýry: K tomuto vínu doporučujeme tvrdé a polotvrdé sýry. Více informací jak párovat víno a sýry zde: Jak párovat víno a sýry?
- Fermentace: Před kvašením stočeno z hrubých kalů. Fermentace probíhala na jemných kalech při řízené teplotě 15-17°C v nerezových tancích.
- Dekantace: Není nutná
- Doporučená teplota pro konzumaci: 9-11°C - ve sklenicích s objemem 200-400ml - vice informací zde: Jak podávat víno?
- Archivace: 1-3 roky - více informací o skladování vín zde: Jak skladovat víno?
- Uzávěr: Korek
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Historie
Rodinná firma Vinařství Zapletal vznikla v roce 1994, ale její činnost navazuje na rodinnou tradici a datuje se až k počátkům 19. století.
Vinařství založil a vede Václav Zapletal, který navázal na zkušenost rodinných předků s výrobou vína, a poctivou a tvrdou prací vybudoval moderní vinařství. Po jeho bok se v roce 2005 po studiu na Střední vinařské škole ve Valticích a na MZLU v Brně postavil syn Jan. Vína z našeho vinařství jsou vyráběna z vlastní produkce hroznů moderními výrobními postupy s ohledem na tradiční výrobní postupy vína (např. kvašení rmutu v kádích, ležením vína v dřevěných sudech).
Rodina
 
Zleva na fotce je Václav Zapletal (majitel), Ludmila Zapletalová (majitelka), uprostřed zeť Petr Vítkovič, dcera Lenka Vítkovičová (rozená Zapletalová) a syn Jan Zapletal. Holky na fotce jsou vnučky Elen (starší) a Meda Vítkovičovi.
Ocenění
Několik posledních let ze účastníme řady mezinárodních soutěží, kde se našim vínům daří. Mezi naše úspěchy patří například ocenění ze zámořských soutěží. Aktuální medailová vína najdete v sekci oceněná vína.

Nabídka
V naší široké nabídce najdete vína lahvová (bílá, červená a růžová), frizzante, speciální edice červených vín zrajících v dubových sudech nebo svěží letní vína. Dále můžete vybírat z nabídky oceněných vín, mladých vín, také u nás najdete vína v akci nebo dárkové balení vín.
Lokalita
Všechny vinice se rozkládají v katastru města Velké Bílovice, které patří do Velkopavlovické podoblasti. Tato část České republiky je charakterizována nejteplejším klimatem a její půda, tvořená černozemí, sprašemi, vápenitými jíly, pískovci a slepenci, je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů, zejména modrých odrůd révy vinné. V současnosti obhospodařujeme 20 hektarů plodných vinic, z této rozlohy je asi 50% nově vysazováno od roku 2003.
Pěstované odrůdy
Bílé odrůdy (bílé víno + klaret) : Veltlínské zelené, Müller Thurgau (rivaner), Ryzlink vlašský, Rulandské bílé (pinot blanc), Rulandské šedé (pinot gris), Chardonnay, Irsai Oliver, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Hibernal, Pálava, Kerner, Děvín, Solaris a Neuburské.
Modré odrůdy (červené víno + rosé): Modrý Portugal, Dornfelder, Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré (pinot noir), Zweigeltrebe, Blauburger a Neronet.
 
 
                         
                         
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                    
    
    
             
                                                                                                                                                                                    