Müller Thurgau 2025 - Mladé (k odeslání od středy 5.11)
Víno má světle zelenožlutý odstín a voní po muškátu a bezinkách s nádechem grepu a broskve. Je středně plné, harmonické a snadno se pije. Díky své svěžesti a nenáročnosti je velmi příjemné.
| Kategorie: | Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína |
|---|---|
| Odrůda: | Müller Thurgau |
| Jakostní kategorie: | moravské zemské |
| Barva: | bílá |
| Obsah cukru: | suché |
| Ročník: | 2025 |
| Vinařská oblast: | Morava/Velkopavlovická |
| Obec: | Velké Bílovice |
| Viniční trať: | Zadní hora |
| Alkohol: | 12,5 % |
| Zb. cukr: | 6 g/l |
| Kyseliny: | 5,9 g/l |
| Objem: | 0,75 l |
| Číslo šarže: | 30/25 |
| Energetická hodnota: | 312 kJ / 75 kcal ve 100 ml. |
| Hodnota sacharidů: | 1,4 g/l |
| Hodnota cukrů: | 0,6 g ve 100 ml. |
- Barva: Zelenkavě žlutá s jiskrnými odlesky.
- Vůně: Nádech bezinkového květu. Jemně muškátové aroma a příjemné ovocné tóny broskví a grepu.
- Chuť: Nižší obsah kyselin, měkčí víno, lehké až středně plné.
- Párování jídlo: Podávejte k drůbeži, rybám nebo mořským plodům.
- Párování sýry: K tomuto vínu doporučujeme tvrdé a polotvrdé sýry. Více informací jak párovat víno a sýry zde: Jak párovat víno a sýry?
- Fermentace: Před kvašením stočeno z hrubých kalů. Fermentace probíhala na jemných kalech při řízené teplotě 15-17°C v nerezových tancích.
- Dekantace: Není nutná
- Doporučená teplota pro konzumaci: 9-11°C - ve sklenicích s objemem 200-400ml - vice informací zde: Jak podávat víno?
- Archivace: 1-3 roky - více informací o skladování vín zde: Jak skladovat víno?
- Uzávěr: Šroub
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Historie
Rodinná firma Vinařství Zapletal vznikla v roce 1994, ale její činnost navazuje na rodinnou tradici a datuje se až k počátkům 19. století.
Vinařství založil a vede Václav Zapletal, který navázal na zkušenost rodinných předků s výrobou vína, a poctivou a tvrdou prací vybudoval moderní vinařství. Po jeho bok se v roce 2005 po studiu na Střední vinařské škole ve Valticích a na MZLU v Brně postavil syn Jan. Vína z našeho vinařství jsou vyráběna z vlastní produkce hroznů moderními výrobními postupy s ohledem na tradiční výrobní postupy vína (např. kvašení rmutu v kádích, ležením vína v dřevěných sudech).
Rodina

Zleva na fotce je Václav Zapletal (majitel), Ludmila Zapletalová (majitelka), uprostřed zeť Petr Vítkovič, dcera Lenka Vítkovičová (rozená Zapletalová) a syn Jan Zapletal. Holky na fotce jsou vnučky Elen (starší) a Meda Vítkovičovi.
Ocenění
Několik posledních let ze účastníme řady mezinárodních soutěží, kde se našim vínům daří. Mezi naše úspěchy patří například ocenění ze zámořských soutěží. Aktuální medailová vína najdete v sekci oceněná vína.

Nabídka
V naší široké nabídce najdete vína lahvová (bílá, červená a růžová), frizzante, speciální edice červených vín zrajících v dubových sudech nebo svěží letní vína. Dále můžete vybírat z nabídky oceněných vín, mladých vín, také u nás najdete vína v akci nebo dárkové balení vín.
Lokalita
Všechny vinice se rozkládají v katastru města Velké Bílovice, které patří do Velkopavlovické podoblasti. Tato část České republiky je charakterizována nejteplejším klimatem a její půda, tvořená černozemí, sprašemi, vápenitými jíly, pískovci a slepenci, je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů, zejména modrých odrůd révy vinné. V současnosti obhospodařujeme 20 hektarů plodných vinic, z této rozlohy je asi 50% nově vysazováno od roku 2003.
Pěstované odrůdy
Bílé odrůdy (bílé víno + klaret) : Veltlínské zelené, Müller Thurgau (rivaner), Ryzlink vlašský, Rulandské bílé (pinot blanc), Rulandské šedé (pinot gris), Chardonnay, Irsai Oliver, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Hibernal, Pálava, Kerner, Děvín, Solaris a Neuburské.
Modré odrůdy (červené víno + rosé): Modrý Portugal, Dornfelder, Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré (pinot noir), Zweigeltrebe, Blauburger a Neronet.