Hibernal 2022 (polosuché)
Kategorie: | Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína |
---|---|
Odrůda: | Hibernal |
Jakostní kategorie: | pozdní sběr |
Barva: | bílá |
Obsah cukru: | polosuché |
Ročník: | 2022 |
Vinařská oblast: | Morava/Velkopavlovická |
Obec: | Velké Bílovice |
Viniční trať: | Pod Belegrady |
Alkohol: | 13,5 % |
Zb. cukr: | 9,1 g/l |
Kyseliny: | 6,2 g/l |
Objem: | 0,75 l |
Číslo šarže: | 40/22 |
Ocenění: | Velká zlatá medaile - vítěz kategorie nejlepší polosuché a polosladké víno Velkopavlovická oblast 2023, Stříbrná medaile GRAND PRIX VINEX 2023 |
Hibernal - víno je v chuti krásně plné, extraktivní s pikantní kyselinou. Vůně je ovocitá po angreštu a černém rybízu. Podávejte k drůbeži, rybám nebo mořským plodům.
- Barva: Zelenožlutá
- Vůně: Výraznější ovocné tóny angreštu a černého rybízu
- Chuť: Plnější tónina ovoce a koření
- Párování jídlo: Mořské plody, drůbež a ryby
- Párování sýry: K tomuto vínu doporučujeme kozí nebo ovčí sýr - pokud je zrovna nemáte v ledničce můžete zvolit i tvrdé nebo polotvrdé sýry. Více informací jak párovat víno a sýry zde: Jak párovat víno a sýry?
- Fermentace: Před kvašením stočeno z hrubých kalů. Fermentace probíhala na jemných kalech při řízené teplotě 15-17°C v nerezových tancích.
- Dekantace: Není nutná
- Doporučená teplota pro konzumaci: 10-12°C - ve sklenicích s objemem 200-400ml - vice informací zde: Jak podávat víno?
- Archivace: 2-4 roky - více informací o skladování vín zde: Jak skladovat víno?
- Uzávěr: Korek
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Historie
Rodinná firma Vinařství Zapletal vznikla v roce 1994, ale její činnost navazuje na rodinnou tradici a datuje se až k počátkům 19. století.
Vinařství založil a vede Václav Zapletal, který navázal na zkušenost rodinných předků s výrobou vína, a poctivou a tvrdou prací vybudoval moderní vinařství. Po jeho bok se v roce 2005 po studiu na Střední vinařské škole ve Valticích a na MZLU v Brně postavil syn Jan. Vína z našeho vinařství jsou vyráběna z vlastní produkce hroznů moderními výrobními postupy s ohledem na tradiční výrobní postupy vína (např. kvašení rmutu v kádích, ležením vína v dřevěných sudech).
Rodina
Zleva na fotce je Václav Zapletal (majitel), Ludmila Zapletalová (majitelka), uprostřed zeť Petr Vítkovič, dcera Lenka Vítkovičová (rozená Zapletalová) a syn Jan Zapletal. Holky na fotce jsou vnučky Elen (starší) a Meda Vítkovičovi.
Ocenění
Několik posledních let ze účastníme řady mezinárodních soutěží, kde se našim vínům daří. Mezi naše úspěchy patří například ocenění ze zámořských soutěží. Aktuální medailová vína najdete v sekci oceněná vína.
Nabídka
V naší široké nabídce najdete vína lahvová (bílá, červená a růžová), frizzante, speciální edice červených vín zrajících v dubových sudech nebo svěží letní vína. Dále můžete vybírat z nabídky oceněných vín, mladých vín, také u nás najdete vína v akci nebo dárkové balení vín.
Lokalita
Všechny vinice se rozkládají v katastru města Velké Bílovice, které patří do Velkopavlovické podoblasti. Tato část České republiky je charakterizována nejteplejším klimatem a její půda, tvořená černozemí, sprašemi, vápenitými jíly, pískovci a slepenci, je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů, zejména modrých odrůd révy vinné. V současnosti obhospodařujeme 20 hektarů plodných vinic, z této rozlohy je asi 50% nově vysazováno od roku 2003.
Pěstované odrůdy
Bílé odrůdy (bílé víno + klaret) : Veltlínské zelené, Müller Thurgau (rivaner), Ryzlink vlašský, Rulandské bílé (pinot blanc), Rulandské šedé (pinot gris), Chardonnay, Irsai Oliver, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Tramín červený, Hibernal, Pálava, Kerner, Děvín, Solaris a Neuburské.
Modré odrůdy (červené víno + rosé): Modrý Portugal, Dornfelder, Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré (pinot noir), Zweigeltrebe, Blauburger a Neronet.