Červené víno Merlot
Modrá odrůda Merlot
Pro Merlot je charakteristická nižší kyselina, plnost, hebkost a vláčnost. Jeho pití je velmi příjemné. Víno je velmi oblíbené mezi konzumenty, pro které mohou být tříslovitá vína příliš výrazná a komplikovaná.
#ShowMore#
Charakteristika:
- Barva: Tmavě rubínová až granátová
- Vůně: Je jemná s tóny přezrálého rybízu, peckovin (třešně, švestky) nebo lesního ovoce
- Chuť: Víno je charakteristické svou sametovostí, hebkostí a příjemnou strukturou, připomínající chuť kompotovaného ovoce. U starších odrůd lze nalézt i vůně lanýžů a čokolády.
- Gastronomie: Lahodné paštiky, srnčí či jelení ragú, telecí ledvinky, jídla s rajčatovou příchutí, pokrmy z pernaté zvěře nebo k ementálu.
Historie:
Merlot, často vyslovovaný jako "merló", je francouzská odrůda vína, která patří mezi nejstarší na světě. V České republice je nejvíce pěstována na Moravě, zejména v oblasti Mikulova, Velkopavlovicka a Slovácka. První zmínky o odrůdě pochází ze 14 století z oblasti Bordeaux. Až analýza DNA roku 2009 prokázala, že se jedná o křížence odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc. Odrůda byla u nás zapsána do SOK v roce 2001.
Zajímavosti:
Osázeno cca 1% plochy vinic ČR. Jméno Merlot je odvozeno od francouzského výrazu pro ptáka kosa (Merle), který rád sbírá malé plody této odrůdy, neboť se zabarvují domodra dříve než u ostatních odrůd pěstovaných v Bordeaux. Merlot se často kombinuje s Cabernet Sauvignon, neboť jeho plnost a měkkost dokonale harmonizuje s agresivními taniny CS a urychluje jeho zrání.
Jak vypadá hrozen a list odrůdy Merlot?
Nejprodávanější
Víno má hlubokou rubínovou až granátovou barvu. Ve vůni se projevují tóny rybízu, černých třešní...