Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína
V České republice se pěstuje celá řada bílých odrůd révy vinné (29 zapsaných ve Státní odrůdové knize), ale pro jednoduchost je lze (druhy bílého vína) rozdělit do tří pomyslných skupin.
#ShowMore#
Jaké jsou skupiny bilých vín?
Bílé kvalitní víno v první skupině má přirozeně vyšší obsah kyselin a jejími typickými představiteli jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon. Tato vína jsou primárně ovocitá, šťavnatá, zabíhají až do citrusových tónů a bývají příjemně pikantní.
Druhou pomyslnou skupinou tvoří vína s nižším obsahem kyselin. Sem patří mnoho odrůd, ale mezi nejznámější patří rodina burgundských, tedy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Patří sem ale také naše nejtypičtější odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau (Rivaner), Sylvánské zelené nebo Neuburské. Tato skupina je oblíbená pro svou příjemnou svěžest a ovocnost.
Třetí skupina zahrnuje odrůdy aromatické. Vína jsou to bohatá, kořenitá, s opulentním aroma i chutí. Nejznámější aromatické odrůdy jsou Tramín červený, Muškát moravský, Irsai Oliver nebo Pálava-víno. Těmto vínům sluší zbytkový cukr, a proto je častěji vídáme jako polosuchá, polosladká či sladká.
Jak se dělá bílé víno?
Bílá vína jsou vyrobená z hroznů révy vinné, jak bílých, tak i modrých. Na rozdíl od červených či růžových se nepracuje se slupkami bobulí, které obsahují barviva. Sklizené hrozny se po odstopkování většinou okamžitě lisují a proces řízeného kvašení čistého vinného moštu může začít. Vína s modrých hroznů se nazývají klaret.
Jak správně podávat bílé víno?
Sladší bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C. Suchá bílá vína podáváme při teplotě 9 – 11 °C. Sklenici držíme zásadně za stopku. Proč? Nechce si víno zahřívat a nepomatláme si přece sklenici, jelikož si víno nejprve zhodnotíme zrakem :-)
Nejprodávanější

Zelenožlutá barva, muškátově-bezinkově ovocná vůně s tóny grepu či broskve. Středně plné,...

Letní svěží a hlavně výjimečně pitelné víno, které je ideální společníkem na letní teplé dny....

Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i...

Má zelenožlutou až nazlátlou barvu, harmonickou a intenzivní citrusovou vůni. V chuti s velmi...

Kupáž odrůd Veltlín zelený a Ryzlink vlašský. Poměr je 50% VZ a 50% RV. Víno je krásně svěží a...

Víno zelenkavě zlatavé barvy. Vůně je medově lipová s kouřovými podtóny. Kořenitější chuť s...

Víno je v chuti krásně plné, extraktivní s pikantní kyselinou. Vůně je ovocitá po angreštu a...

Zelenožlutá až nazlátlá barva vína. Jeho vůně vás okouzlí citrusovým aromatem, které se...

Víno zlatožluté barvy nabízí skutečně komplexní zážitek pro smysly. Jeho vůně je delikátní a...

suché, moravské zemské víno

Víno s barvou zelenkavě zlatavou okouzlí na první pohled svou jemnou, avšak živou barvou. Jeho...

První sklizeň (panenské). Barva světle zlatavá. Vůně jemně chlebnatá, mírně kořenitá. V...