Jakostní víno odrůdové
Co je to jakostní víno?
Na výrobu mohou být použity výhradně tuzemské hrozny odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize nebo hrozny odrůd povolených v některém ze členských států EU, pocházející z vinic vhodných pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos nesmí překročit nejvyšší povolenou hodnotu – 14 tun/hektar. Cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Lze jej opatřit dovětkem:
#ShowMore#
- Odrůdové víno – vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd vhodných pro výrobu jakostních vín
- Známkové víno – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu nebo smísením jakostních vín
Na výrobu mohou být použity výhradně tuzemské hrozny odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize nebo hrozny odrůd povolených v některém ze členských států EU
Etiketa na odrůdová vína obsahuje název vinařské oblasti, u jakostního vína odrůdového název odrůdy nebo odrůd, u jakostního vína známkového známku. Na etiketě může být uvedena podoblast, obec, trať a ročník. Povinné je vždy číslo příslušné šarže a evidenční číslo jakosti, které přidělí SZPI.
Nejprodávanější
První sklizeň (panenské). Barva světle zlatavá. Vůně jemně chlebnatá, mírně kořenitá. V...
Limitiovaná edice vín zrajících minimáně 12 měsíců v dubových sudech. Tento proces obohatil víno...
Exkluzivní edice vín, která zrála minimálně 12 měsíců v dubových sudech. Tento proces obohatil...