Červené víno - Frankovka
Modrá odrůda Frankovka. V chuti obvykle plná, bohatá s vyšší tříslovinou, která předurčuje Frankovku k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou. Vůně obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce.
#ShowMore#
Charakteristika:
- Barva: Barva sytá, intenzivně rubínová
- Vůně: Višně, třešně, paprika, pepř, minerální podtóny. Při delším vyzrávání marmeládové tóny.
- Chuť: Plná chuť bohatá na kyseliny a třísloviny se skořicovou příchutí. Mladé víno je tvrdší.
- Gastronomie: Tmavé maso, pečená kachna, skopové, zvěřina.
Historie:
Je to velmi stará odrůda, podle některých pramenů německého původu, jiné zdroje ovšem považují za její pravlast Dolní Rakousko, odkud se měla rozšířit v 18. století. Podle genové analýzy je otcovskou odrůdou Gouais Blanc (Weisser Heunish, Vídeňka) a mateřskou je Blaue Zimmettraube. České jméno Frankovka vychází ze synonyma předpokládané německé odrůdy Blaufränkisch či Kékfrankos. Odrůda byla u nás zapsána do SOK v roce 1941.
Zajímavosti:
Osázeno 6% plochy vinic ČR. U nás se nejvíce pěstuje ve velkopavlovické oblasti, v Čechách prakticky vůbec. Celkově se jedná o naši nejpěstovanější modrou odrůdu. Réva vyzrává dobře, mrazu odolnost je dobrá, stejně tak i odolnost proti plísni šedé. Výborná je i v růžovém provedení jako Frankovka rosé.
Jak vypadá hrozen a list odrůdy Frankovka?
Nejprodávanější
Limitiovaná edice vín zrajících minimáně 12 měsíců v dubových sudech. Tento proces obohatil víno...
Exkluzivní edice vín, která zrála minimálně 12 měsíců v dubových sudech. Tento proces obohatil...
Osvěžující, ovocité, plné, lahodné… taková je tato láhev jemně perlivého vína typu Frizzante....