Chuť vína je závislá na teplotě podávaného vína i na způsobu, jakým je podáváme.
Správná příprava zajistí, aby si Vaši hosté i Vy mohli plně vychutnat veškeré vlastnosti podávaného vína.
Teplota podávaného vína
Pamatujme, že při nalévání podávaného vína do skleniček stoupne jeho teplota vlivem okolní teploty o 2 °C,
proto bychom měli víno před samotným podáváním vychladit o dva stupně více.
Bílá vína obecně podáváme při teplotě nižší než vína červená.
Teplotu vína můžeme snížit v chladničce, nikdy však nepodáváme víno s ledem.
Kostkami ledu víno utrpí šok, ztratí tím aroma, výraznost a zbledne.
Červená vína a mladá vína by se měla odzátkovat několik hodin před podáváním.
Při kontaktu se vzduchem se zvýrazní jejich zralost a jemnost.
Výběr vhodného skla
Kvalitní sklenice je základ. Sklenka dokáže víno ovlivnit v mnoha aspektech a je velmi důležitou součástí celkového dojmu z vína.
Tvar a objem sklenice ovlivňuje lidské smysly, zvýrazňuje chuť i vůni vína.
Víno podáváme v tenkostěnných, čirých, bezbarvých a nebroušených sklenicích se stopkou tulipánovitého tvaru.
Máme sklenice na bílé víno a také sklenice na červené víno. Pro exkluzivní červená vína může mít sklenice objem i 600ml.
Bílá a růžová vína vyniknou ve sklenicích s objemem 200–400ml, kvalitní červená ve 400–600ml
a šumivá, frizzanté vína si nejlépe vychutnáte ze sklenice o objemu 150–250ml.
Tvar sklenic je bezpochyby klíčem k dokonalému aromatickému a chuťovému vjemu.
Důležitá je samozřejmě také péče o sklenice. Velmi často se ve sklenkách může objevit cizorodé aroma vlhké, zatuchlé utěrky,
kterou jsme sklenku vyleštili, a proto je nutné použít vždy čisté a suché utěrky,
které nebudou pouštět chloupky, aby nebyl ovlivněn ani vzhled vína.