Nejlepší, kvalitní, suchá, polosuchá a polosladká bílá vína
V České republice se pěstuje celá řada bílých odrůd révy vinné (29 zapsaných ve Státní odrůdové knize), ale pro jednoduchost je lze (druhy bílého vína) rozdělit do tří pomyslných skupin.
#ShowMore#
Jaké jsou skupiny bilých vín?
Bílé kvalitní víno v první skupině má přirozeně vyšší obsah kyselin a jejími typickými představiteli jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Sauvignon. Tato vína jsou primárně ovocitá, šťavnatá, zabíhají až do citrusových tónů a bývají příjemně pikantní.
Druhou pomyslnou skupinou tvoří vína s nižším obsahem kyselin. Sem patří mnoho odrůd, ale mezi nejznámější patří rodina burgundských, tedy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Patří sem ale také naše nejtypičtější odrůdy jako Veltlínské zelené, Müller Thurgau (Rivaner), Sylvánské zelené nebo Neuburské. Tato skupina je oblíbená pro svou příjemnou svěžest a ovocnost.
Třetí skupina zahrnuje odrůdy aromatické. Vína jsou to bohatá, kořenitá, s opulentním aroma i chutí. Nejznámější aromatické odrůdy jsou Tramín červený, Muškát moravský, Irsai Oliver nebo Pálava-víno. Těmto vínům sluší zbytkový cukr, a proto je častěji vídáme jako polosuchá, polosladká či sladká.
Jak se dělá bílé víno?
Bílá vína jsou vyrobená z hroznů révy vinné, jak bílých, tak i modrých. Na rozdíl od červených či růžových se nepracuje se slupkami bobulí, které obsahují barviva. Sklizené hrozny se po odstopkování většinou okamžitě lisují a proces řízeného kvašení čistého vinného moštu může začít. Vína s modrých hroznů se nazývají klaret.
Jak správně podávat bílé víno?
Sladší bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C. Suchá bílá vína podáváme při teplotě 9 – 11 °C. Sklenici držíme zásadně za stopku. Proč? Nechce si víno zahřívat a nepomatláme si přece sklenici, jelikož si víno nejprve zhodnotíme zrakem :-)
Nejprodávanější

Barva vína je zlatavě žlutá. Vůně je velice příjemná s medově hrozinkovými tóny, které se jemně...

Zlatavě žlutá barva tohoto vína okouzlí již při prvním pohledu. Vůně je neodolatelným spojením...

Zelenožlutá barva tohoto vína okamžitě upoutá pozornost svou svěžestí a živostí. Vůně je nápadně...

Barva zlatožlutá. Vůně s tóny exotického a sadového ovoce, mírně kořenitá. V chuti je vysoce...

Kupáž odrůd Hibernal a Tramín červený nabízí jedinečný zážitek pro milovníky vína. Jeho zlatavě...

Zelenožlutá až nazlátlá barva vína. Jeho vůně vás okouzlí citrusovým aromatem, které se...

Osvěžující, lahodné a lehčí víno s nižší kyselinou … taková je tato láhev jemně perlivého...

Světle zelenkavě žlutá barva. Ve vůni převažují ovocné tóny červeného rybízu, případně...

Letní svěží a hlavně výjimečně pitelné víno, které je ideální společníkem na letní teplé dny....

Víno zlatožluté barvy nabízí skutečně komplexní zážitek pro smysly. Jeho vůně je delikátní a...

Kupáž odrůd Veltlín zelený a Ryzlink vlašský. Poměr je 50% VZ a 50% RV. Víno je krásně svěží a...

Víno zelenkavě zlatavé barvy. Vůně je medově lipová s kouřovými podtóny. Kořenitější chuť s...